Värmepump i timmerstugan i Katrineholm

Jag tänkte skriva lite om ett projekt som ligger mig varmt om hjärtat. Vi har nämligen en stuga i Katrineholm, som är byggd med timmer. I helgen var jag nere och hjälpte till med att installera en ny värmepump och killen som levererade värmepumpen, blev imponerad av byggnadssättet. Jag berättade så klart det jag visste om ämnet och tänkte dela med mig till er också.

Stockar som tas från skogen till timmerhusbyggnad, har fått barken avlägsnad och används för att bygga en timmerstugas skal (handgjorda timmerhus), eller har stockarna gått igenom en så kallad profileringsmaskin. Dessa brukar kallas ”gröna” stockar om de inte varit luft eller ugnstorkade. ”Grön” syftar inte på färg, men på fukthalt (MC). Den faktiska fukthalten i ”gröna” stockar varierar kraftigt med trädslag (ceder, gran, gran, tall etc.). Årstid då det fälldes och huruvida splintved eller kärnved mäts, spelar också roll. Gröna stockar kan ha en fukthalt i intervallet från ca 20% till 90% (en ugnstorr metod för att mäta MC). De kan bland annat användas till en timmerstuga från eller något annat trevligt ändamål. Min stuga är helt grön och så miljövänlig den kan bli. Killen med värmepumpen ville själv bygga en likadan. Medan värmepumpen kom på plats, ville han veta mer om virket så självklart fortsatte jag:

En typ av lufttorkad stock har ”dött stående”, vilket syftar på träd som har dött av naturliga orsaker (insekter, virus, brand etc.) och är fällda efter att de dött. Stående döda träd kan fällas en månad eller flera decennier efter att de dog, så det betyder inte nödvändigtvis att stockarna har torkat ner till jämvikt på fuktinnehåll. Döda stående stockar kan vara gröna, eller mer eller mindre torra. Inom cirka fyra år, har gröna stockar som ingår i ett färdig timmerhus nått jämvikt med lokala förhållanden och har en jämt fuktinnehåll (EMC) på mellan 6% och 12%. Själva EMC varierar med lokala klimatet, årstid och plats. Jag tror att Katrineholm har varit bra för vår stuga, eftersom den är i toppenskick. Det var mycket snack om virke och jag fick veta en hel del om värmepumpar också. Om dessa tänkte jag skriva mer nästa gång. Jag är glad att vi valde en värmepump istället för panna. Det är meningen att vi ska flytta till Katrineholm om något år och då vill jag ha bekväm värme.

 

admin